5H5D - transformatie via 5 dimensies
Fundamentele veranderingen zijn zelden eenvoudig en nooit eendimensionaal. Diepgevoeld verlangen vormt vaak het begin. Creativiteit geeft zicht op opties, waaruit analyse en gevoel de beste selecteren. Met moed en volharding komt het resultaat tot stand.
Al deze kwaliteiten zijn essentieel, maar ze kunnen elkaar ook in de weg zitten. In elke fase van een veranderingsproces is een andere mix nodig. SketchBoard maakt een synthese van best practices uit new business creation, project management, design thinking en coaching voor het optimale verandertraject.
Hart - Desire
Voor veel veranderingen ligt in de kiem in verlangen, naar iets nieuws, iets anders, iets beters, naar een nieuwe horizon. Cultureel associëren we emoties zoals verlangen met het hart. Ook als de omgeving of omstandigheden de verandering opdringen, zullen we ons hart moeten aanspreken. Zelfs zonder écht gevoeld verlangen, zullen we ons hart moeten openstellen om mee te kunnen bewegen en daadwerkelijk te veranderen.
Het hart kan worden geblokkeerd, bijvoorbeeld doordat ons linkerbrein overrationaliseert of doordat onze 'hara' niet genoeg lef heeft om door te pakken.
Rechter Hersenhelft - Dream
Een beroemd citaat (dat aan hele rij mensen wordt toegeschreven: Anthony Robbins, Albert Einstein, Henry Ford en Mark Twain) luidt "If you always do what you’ve always done, you will always get what you’ve always got" en ander, zeker van Einstein, “We can not solve our problems with the same level of thinking that created them”. We willen of moeten iets nieuws, iets anders gaan doen. Maar wat dan? Dat vraagt dromen, omdenken en creativiteit om nieuwe mogelijkheden te gaan zien. De klassieke gedachte dat creativiteit vooral in onze rechter hersenhelft zit is allang achterhaald, maar als symbool blijft het een mooi idee.
Ons rechterbrein kan aardig gehinderd worden door ons "ja, maar"-ende linkerbrein dat nieuwe ideeën graag onmiddelijk op de pijnbank legt. Samen vormen onze breinhelften een ijzersterk duo, maar je moet ze niet samen aan het woord laten.
Linker Hersenhelft - Detail
Het linkerbrein van de meeste high tech professionals is uitstekend ontwikkeld! Daaraan schrijven we graag ons kritisch-analyserende vermogen toe. Daar zijn we trots op! Zonder kritisch en exact denken geen techniek. Het kan ons ook geweldig helpen om andere problemen op te lossen en uit een woud van opties de 'beste' te selecteren.
Ons convergerende linkerbrein kan op zijn beurt weer aardig last hebben van ons divergerende rechterbrein. Nét als je gericht toewerkt naar een resultaat, kan het rechterbrein alwéér een nieuw idee te berde brengen, waardoor je maar moeilijk toekomt tot een resultaat of conclusie. Ook het hart kan ruis veroorzaken: een 'logische' conclusie kan tóch niet goed 'voelen'.
Hara - Dare
Het begrip 'hara' vraagt wat extra uitleg. Eerlijk gezegd: we zochten een woord dat onze 'oerkrachten' zoals 'moed' uitdrukt en omwille van de alliteratie moest het wel met een H beginnen... Hara is een Japans begrip dat fysiologisch staat voor 'buik' en in dat Samuraitraditie en de daarvan afgeleide vechtsporten staat voor het reservoir van levenskracht (Yuan Qi). Onze hara levert ons de kracht en de moed om onze prachtig uitgedachte en doorvoelde plannen ook daadwerkelijk door te zetten. Veranderingen kosten kruim. Er zal soms tegen de stroom ingezwommen moeten worden. Een stevige hara kan ons daar doorheen sleuren.
Op zijn beurt kan de Hara weer gehinderd worden door het hart, dat bang is voor verandering en ons linkerbrein dat allerlei uitermate verstandige tegenwerpingen te berde brengt. En zonder Handen kan onze Hara ook niks bereiken.
Handen - Do
En tenslotte de Handen. In het 5H5D model staan die voor de vaardigheden om uit te voeren, te 'doen'. Samen met de Hara vormen de Handen het Lijf, de direkte relatie met de wereld. Waar de Hara de kracht en de energie levert, voeren de Handen uit. En daarvoor moeten ze wel voorzien worden van het juiste gereedschap en daarin getraind worden.
De handen kunnen last hebben van alle andere kwaliteiten. Het Hart kan toch bang zijn of niet écht willen; het rechterbrein bedenkt steeds weer afleidingen ; het linkerbrein zit steeds op de schouder mee te kijken en kritiek te leveren; de Hara kan soms te weinig fut opbrengen.